H Αχίλλειος πτέρνα του μίνι ΓΕΣΥ


Το ΓΕΣΥ είναι απόλυτα αναγκαίο.

Για χρόνια το περιμένω και κάπου κάπου αρθρογραφώ για το θέμα.

Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση χωρίς κανένα διάλογο με τους άμεσα ενδιαφερόμενους εξήγγειλε την εφαρμογή μίνι ΓΕΣΥ.

Όπως θα έλεγε και ο Λουκιανός, ώδινεν όρος και έτεκεν μυν, δηλ. κοιλοπονούσε βουνό και γέννησε ποντικάκι.

Με το μίνι ΓΕΣΥ η κυβέρνηση βρήκε τρόπο να εξυπηρετήσει κάποιες καταστάσεις.

1.   Εξυπηρετείται η μνημονιακή υποχρέωση να έχουμε ΓΕΣΥ. Έτσι όλοι οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες θα έχουν δωρεά  ιατροφαρμακευτική  περίθαλψη στην Κύπρο και αντίστοιχα οι Κύπριοι στις Ευρωπαϊκές χώρες (συμφωνία διασυνοριακής περίθαλψης)

2.    Εξυπηρετούνται  τα οικονομικά του κράτους μια που θα επιβληθεί φορολογία 1% σε όλους τους εργαζόμενους  ,συνταξιούχους, εισοδηματίες και άλλο 1% στους εργοδότες.

3. Εξυπηρετούνται οι πολίτες ,οι οποίοι θα είμαστε όλοι ανεξαιρέτως δικαιούχοι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα κρατικά νοσηλευτήρια. Αν δεν βολευτούμε εκεί μπορεί να μας δώσουν κάποιο κουπόνι για τον ιδιωτικό τομέα.

Αλλά είναι γνωστό ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια ήδη ασφυκτιούν από τον υπερβολικό φόρτο εργασίας. Οι εργαζόμενοι εκεί εξασκούν το λειτούργημα τους κάτω από αντίξοες συνθήκες. Θα καταρρεύσουν εντελώς όταν δεχτούν το βάρος της εξυπηρέτησης του 100% του πληθυσμού.

Σε ένα σωστά μελετημένο ΓΕΣΥ το βάρος της εξυπηρέτησης του πληθυσμού  θα πρέπει να διοχετευτεί και να διαμοιραστεί σε όλα τα νοσηλευτήρια της χώρας σε όλους τους γιατρούς και σε όλο το παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Έτσι πρέπει να οργανώσει   έστω και μίνι ΓΕΣΥ η κυβέρνηση, αν  θέλει να είναι βιώσιμο.

Η αχίλλειος πτέρνα του  μίνι ΓΕΣΥ  έγκειται στο ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο βάρος της 100% εξυπηρέτησης όλων των πολιτών. Υπάρχει φόβος να καταρρεύσουν.

 Το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους θα πρέπει να προστατεύεται μέσα στο πλαίσιο του επικείμενου νομοσχεδίου για την αυτονόμηση τους. Δεν πρέπει να  υπάρχει δυνατότητα παραχώρησης τους.  Φοβούμαι ότι σαν από μηχανής Θεός  θα παρουσιαστούν  κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες η άλλοι ιδιώτες να τα εκμεταλλευτούν.


Νεόφυτος Έλληνας
Χειρουργός  Ωτορινολαρυγγολόγος                                                                           ΤΗΛ. 99607657