Ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη




ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΧΑΡΗ ΑΡΜΕΥΤΗ*


Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Μετά την πανηγυρική σας εξαγγελία για μίνι ΓΕΣΥ σας παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες να περιφέρεστε στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και να επιτίθεστε με προσβλητικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στους ιδιώτες ιατρούς της Κύπρου. Μάλιστα, προκλητικά τους θεωρείτε και ως τους κύριους υπευθύνους για την μη υλοποίηση του ΓΕΣΥ!! Φυσικά, δεν παραλείψατε λαϊκίζοντας να αναφερθείτε για λόγους εντυπωσιασμού και αποπροσανατολισμού στην φοροδιαφυγή. Οι γενικότητες κύριε υπουργέ αποτελούν στοιχείο επιπολαιότητας. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να κατηγορείτε μια ολόκληρη επαγγελματική ομάδα με αυτό το τρόπο. Αν έχετε στοιχεία να τα καταγγείλετε άμεσα στα αρμόδια σώματα.

Σχετικά με το ΓΕΣΥ θα θέλαμε δημόσια να τοποθετηθείτε στα ακόλουθα ερωτήματα :
Από την μέρα που αναλάβατε ως υπουργός ποιες ήταν οι πραγματικές ενέργειες (εκτός των εξαγγελιών) για εφαρμογή του ΓΕΣΥ;

Πότε οι ιδιώτες ιατροί εμπόδισαν εσάς οι τους προκατόχους σας να εφαρμόσετε ΓΕΣΥ; Η ευθύνη πάντα βαραίνει όσους είχαν αποστολή για εφαρμογή του και δεν το έπραξαν.

Ποια είναι τα μεγάλα συμφέροντα που σας εμποδίζουν; Σας προκαλούμε δημόσια να τα πείτε για να τα μάθουμε και εμείς!

Γνωρίζετε κύριε υπουργέ σήμερα που οι δικαιούχοι στο δημόσιο είναι το 80% πόσοι ασθενείς για πόσες ώρες αναμένουν στο τμήμα επειγόντων των νοσοκομείων για να βρεθεί ένα κρεβάτι να νοσηλευτούν; Γνωρίζεται κύριε υπουργέ ότι τα ραντεβού για συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις ξεπερνούν τον ένα χρόνο; Γνωρίζετε κύριε υπουργέ ότι καρκίνοι αλλάζουν στάδιο καθώς περιμένουν το ραντεβού για βιοψία; Κατεβείτε λίγο από το ρετιρέ του υπουργείου σας και επισπευτείτε τα επείγοντα των νοσοκομείων σε ώρες αιχμής για να μάθετε τι πραγματικά συμβαίνει. Να δείτε από κοντά το χάος που επικρατεί και να φανταστείτε αυτό που θα ακολουθήσει αν αυξήσετε τους ασθενείς σε αυτά.

Απαντήστε μας με ποιο σκεπτικό θέλετε να προχωρήσετε σε μίνι σχέδιο με το 100% του πληθυσμού δικαιούχους μόνο στα δημόσια νοσηλευτήρια . Για να τους λύσετε τα προβλήματα της υγείας; Μάλλον για να εισπράξετε μόνο τη φορολογία .

Γιατί σας ενοχλεί η πραγματικότητα ότι οι ασθενείς λόγω αναμονής θα πεθαίνουν αβοήθητοι; Έτσι θα γίνεικύριε υπουργέ και την κύρια ευθύνη θα την έχετε εσείς!

Δεν μπορείτε να το καταλάβετε ότι το μίνι ΓΕΣΥ θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στον θεσμό των ομαδικών συμβολαίων ιδιωτικής ασφάλισης μια και οι εργοδότες θα καλύπτουν την υποχρέωση τους συνεισφέροντας στο κράτος ;

Σε ποιο υπολογισμό και μελέτη στηρίχτηκε το 1% της εισφοράς;

Δεν σας προβλημάτισε καθόλου το γεγονός ότι οι κύριοι φορείς της υγείας εκφράστηκαν δημόσια όλοι εναντίον των σχεδιασμών σας; Αναρωτιόμαστε με ποιους σκοπεύετε να εφαρμόσετε τελικά το μίνι Γεσύ.

Mε ποιο δικαίωμα καταργείτε την βασική αρχή του ΓΕΣΥ(σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία) που είναι η ελεύθερη επιλογή ιατρού και νοσηλευτηρίου από τους ασθενείς;

Αξιότιμε κύριε υπουργέ της υγείας,

Τα ισχυρά συμφέροντα που νέμονται τον χώρο της υγείας ΔΕΝ είναι γιατροί αλλά αυτοί που σας άφησαν εσάς και τους προκατόχους σας εκτεθειμένους όλα αυτά τα χρόνια.

Η περίοδος χάριτος θα είναι μέχρι να αντιληφθούν οι ασθενείς τι πραγματικά είναι το μίνι ευρηματικό σχέδιο σας και βιώσουν τα επιπρόσθετα προβλήματα που θα τους δημιουργήσει.

Ένας υπουργός της υγείας θα έπρεπε να αντιμετωπίζει τους ιατρούς με περισσότερη εκτίμηση και σεβασμό ειδικά αν είναι ένας υπουργός που έχει στενούς δεσμούς και έχει ευεργετηθεί όσο κανένας άλλος από την ιδιωτική ιατρική.

Τέλος σας υπενθυμίζουμε το χιλιοειπωμένο ότι δηλαδή στη δημοκρατία ΔΕΝ υπάρχουν αδιέξοδα. Είναι πασιφανές ότι ούτε και εσείς θα εφαρμόσετε ΓΕΣΥ, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να υλοποιήσετε τη δημόσια προ μηνών ‘’απειλή’’ σας και να πάτε σπίτι σας.

*Αντιπρόεδρος Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου(ΕΝΙΚ)

(Πηγή: http://ygeia-news.com/index.php?id=109&hid=516882)