Εκτροχιάζονται τα νοσοκομεία - Τι λένε οι αριθμοί




Ξεπέρασαν τον ένα χρόνο οι λίστες αναμονής

Λευκωσία: Εκτός ελέγχου βγαίνει η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια. Τα στοιχεία και οι αριθμοί αποδεικνύουν την άσχημη εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία, αφού τα προβλήματα δεν εντοπίζονται μόνο στην υποστελέχωση ή την υπερφόρτωση και την υπερπληρότητα των θαλάμων. 

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούνται ελλείψεις σε αναλώσιμα πρώτης ανάγκης, καθώς και σε εξειδικευμένα αναλώσιμα, ενώ την περασμένη εβδομάδα οι ίδιοι οι γιατροί είχαν διαμαρτυρηθεί και για τις ελλείψεις σε συγκεκριμένα αντιδραστήρια. Μάλιστα, υπήρξε περίπτωση κατά την οποία ασθενής μεταφέρθηκε από τη Λευκωσία στην Πάφο για να υποβληθεί σε συγκεκριμένη επέμβαση, λόγω έλλειψης αναλωσίμων στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας. 

Την ίδια ώρα, οι λίστες αναμονής ξεπερνούν τον έναν χρόνο σε αρκετές ειδικότητες και ταυτόχρονα υπάρχουν ασθενείς των οποίων οι φαρμακευτικές θεραπείες έχουν μεν εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου, αλλά για κάποιο άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο δεν δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες στα φαρμακεία και οι ασθενείς δεν άρχισαν να λαμβάνουν τα σκευάσματα που χρειάζονται. 

Αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνουν τους λειτουργούς υγείας οι οποίοι διαμηνύουν ότι τα νοσοκομεία καταρρέουν και ενδεχομένως να μην προλάβουν να αυτονομηθούν, επιβεβαιώνουν όμως και τον ίδιο τον υπουργό Υγείας ο οποίος εδώ και μέρες τονίζει ότι τα νοσοκομεία χρειάζονται επειγόντως αναδιοργάνωση και αυτονόμηση για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν. 

Τη στιγμή που το Υπουργείο Υγείας έβαλε, όπως όλα δείχνουν, στα συρτάρια το πρόγραμμα υπερωριακής απασχόλησης για την εξάλειψη των λιστών αναμονής, οι ασθενείς στα νοσηλευτήρια προστίθενται καθημερινά στους καταλόγους, με αποτέλεσμα ο χρόνος που καλούνται να περιμένουν για να εξυπηρετηθούν να ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις τον έναν χρόνο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», σε ό,τι αφορά τις οφθαλμολογικές επεμβάσεις οι οποίες περιλαμβάνονταν και στο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, η λίστα αναμονής κυμαίνεται από τους 6 μήνες μέχρι τον έναν χρόνο, ανάλογα με τον γιατρό και το είδος της επέμβασης. 

Η ίδια κατάσταση παρατηρείται και στις χειρουργικές επεμβάσεις γενικής χειρουργικής, οι οποίες επίσης περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα υπερωριακής απασχόλησης. Όπως πληροφορούμαστε, σε αυτή την περίπτωση οι ασθενείς παίρνουν ραντεβού για να εξυπηρετηθούν σε 12 μήνες και πιο πέρα. 

Σε ό,τι αφορά το τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας, για τη λίστα αναμονής του οποίου το Υπουργείο Υγείας αγόρασε υπηρεσίες προ μερικών μηνών για να εξυπηρετηθούν γύρω στους 14.000 ασθενείς που ανέμεναν, ο χρόνος αναμονής έχει ήδη φθάσει τους 3 μήνες, καθώς καθημερινά προστίθενται στον κατάλογο κατά μέσο όρο 50-60 καινούργια ονόματα. 

Στην περίπτωση των λιστών αναμονής, να υπενθυμίσουμε ότι το Υπουργείο Υγείας είχε προχωρήσει στον καταρτισμό του συγκεκριμένου σχεδιασμού, ο οποίος περιελάμβανε περιστατικά γενικής χειρουργικής, οφθαλμολογίας και ορθοπεδικής. Ωστόσο, το Υπουργικό Συμβούλιο έθεσε ως προϋπόθεση για την έγκριση του προγράμματος την αποδοχή από μεριάς των γιατρών του δημοσίου της ηλεκτρονικής κάρτας ελέγχου της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης στα νοσοκομεία. Η αρνητική απάντηση των γιατρών έβαλε το πρόγραμμα στα συρτάρια και το Υπουργείο, όπως πληροφορούμαστε, προσπαθεί αυτή τη στιγμή να βρει άλλους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. 

Οι ελλείψεις σε αναλώσιμα προκαλούν ταλαιπωρία

Οι ελλείψεις που όπως πληροφορούμαστε παρατηρούνται σε διάφορα βασικά είδη ταλαιπωρούν εδώ και μερικές εβδομάδες τους εργαζόμενους αλλά και τους ασθενείς, σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια. 

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών, έχει εντοπίσει το πρόβλημα και οι λειτουργοί εργάζονται εντατικά για τη συμπλήρωση των αποθεμάτων. Ωστόσο, αν και για αρκετά είδη οι διαδικασίες των προσφορών έχουν προωθηθεί, για κάποια άλλα ακόμη βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. 

Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ελλείψεις παρατηρούνται σε γαστρεντερολογικά αναλώσιμα, αναλώσιμα για λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, σε ραφές διαφόρων μεγεθών, σε αναλώσιμα εντερικής σίτισης, σε καθετήρες αναρρόφησης, σε επιθέματα πληγών, φίλτρα συστημάτων αναρρόφησης, αναλώσιμα οξύμετρων κ.λπ. Κατά διαστήματα, όπως αναφέρουν οι γιατροί, παρατηρούνται ελλείψεις σε διάφορα άλλα αναλώσιμα είδη, που όμως συμπληρώνονται μετά από σχετικές παρεμβάσεις. 

Στο περίμενε για φάρμακα σοβαρών παθήσεων

Σε κατάσταση απελπισίας βρίσκονται και ασθενείς οι οποίοι λόγω της σοβαρότητας των παθήσεων που τους ταλαιπωρούν, έχουν υποβάλει αιτήματα για διάφορες θεραπείες στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Τα αιτήματα των ανθρώπων αυτών, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», έχουν περάσει από την αξιολόγηση όλων των αρμοδίων Οργάνων και έχουν λάβει τις σχετικές εγκρίσεις. Ωστόσο, αν και υπάρχουν
τα απαραίτητα αποθέματα, δεν έχουν δοθεί οδηγίες για να αρχίσει η χορήγηση των θεραπειών στους συγκεκριμένους ασθενείς.

Πρόκειται για ασθενείς με πνευμονολογικά προβλήματα, για ασθενείς με κατά πλάκας σκλήρυνση, θαλασσαιμικούς ακόμα και καρκινοπαθείς. Ο συνολικός αριθμός των ασθενών που ταλαιπωρούνται από αυτή την καθυστέρηση φθάνει τους 20 και οι γιατροί τους έχουν ήδη αρχίσει να διαμαρτύρονται και να ζητούν επίσπευση των διαδικασιών από το υπουργείο Υγείας.

Γράφει: Μαριλένα Παναγή

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/296633#sthash.KKPdW5Uu.dpuf