Παγκόσμιος συναγερμός για τον ιό Ζίκα


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Ο παγκόσμιος συναγερμός που έχει ξεσπάσει για τον ιό Ζίκα και οι προτροπές προς τις εγκύους να αποφεύγουν τα ταξίδια σε 24 χώρες και περιοχές όπου έως στιγμής έχουν καταγραφεί κρούσματά του, σκορπούν ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Αν και οι εξελίξεις αυτές άρχισαν να γίνονται γνωστές στο ευρύ κοινό μόλις τον τελευταίο μήνα, οι υγειονομικές Αρχές του πλανήτη είναι ενήμερες εδώ και καιρό.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC), λ.χ., παρακολουθεί μήνες τώρα την κατάσταση, έχοντας ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο εκδώσει τις πρώτες αξιολογήσεις του για την πορεία της επιδημίας στη Λατινική και την Κεντρική Αμερική και τον πιθανό αντίκτυπό της στην Ευρώπη.

Μολονότι, δε, ο ιός Ζίκα ήταν έως πρότινος άγνωστος σε εμάς, οι ειδικοί στα σπάνια, τροπικά νοσήματα τον γνωρίζουν από το 1947, όταν πρωτοανιχνεύθηκε σε έναν πίθηκο από την Ουγκάντα.

Το άγνωστο είναι εάν όντως αποτελεί την αιτία μίας σπάνιας γενετικής δυσμορφίας που έχει πλήξει χιλιάδες νεογέννητα στη Βραζιλία.

(Πηγή: http://ygeia-news.com/index.php?id=109&hid=516879)