Παμπορίδης: Αναγκαία η επιβολή του 1% για την χρηματοδότηση των Νοσοκομείων




Την πάγια θέση του ότι η εφαρμογή ενός μίνι ΓεΣΥ επιβάλλεται ως μια ενδιάμεση λύση για την ομαλή εφαρμογή του τελικού σχεδίου, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας στη διάρκεια συνάντησης που είχε προχθές με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΥΝΜ και του Δ.Σ. της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Ygeia Νews, ο Γιώργος Παμπορίδης, αναφέρθηκε σε κάποιες βασικές παραμέτρους στα μέλη των δυο συντεχνιών για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου του, σε ότι αφορά στην εφαρμογή ενός μίνι Γεσυ, και υπογράμμισε με έμφαση ότι η επιβολή του 1%ως χρηματική συνεισφορά από όλους τους Κύπριους πολίτες, επιβάλλεται και θεωρείται πέρα για πέρα αναγκαία για την χρηματοδότηση της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι το κράτος θα συνεχίζει στηρίζει οικονομικά τα Νοσοκομεία, για τα επόμενα3-5 χρόνια μέχρι την πλήρη εισαγωγή του ΓεΣΥ, με το ποσό των 435 εκατομμυρίων που καταβάλλει σήμερα.

Μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παμπορίδης, ξεκαθάρισε ότι η αυτονόμηση δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρξει αύξηση των δαπανών για την υγεία και ταυτόχρονα αύξηση της παραγωγικότητας. Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα επιτευθχεί κάτι τέτοιο, όταν η Διεύθυνση των Υπηρεσιών Υγείας παραδέχονται ότι κάποιοι εντός κρατικών νοσηλευτηρίων δεν κάνουν όσα πρέπει. Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών ο Δρ. Πέτρος Μάτσας είχε δηλώσει πρόσφατα ότι χειρουργοί δεν χειρουργούν και παθολόγοι δεν εξετάζουν.

Σε ότι αφορά στην εισαγωγή της μεθόδου συμπληρωμής από μέρους των ασθενών για τις διάφορες υπηρεσίες που θα τους παρέχονται στα Νοσοκομεία, υποστήριξε ότι αυτό θα βοηθήσει τα μέγιστα στην μείωση της κατάχρησης που παρατηρείται σήμερα στα δημόσια νοσηλευτήρια.

(Πηγή: http://ygeia-news.com/index.php?id=109&hid=516877)